Piekarnie funkcjonują w każdym, nawet najmniejszym miasteczku, a także w niektórych wsiach.
Można wśród nich znaleźć zarówno takie, które zajmują się pieczeniem tradycyjnego pieczywa, dobrze znanego każdemu z nas, czyli bułek i chlebów pszennych, pszenno-żytnich lub żytnich. Inne z kolei mogą oferować bardziej wyspecjalizowane produkty. Na rynku można znaleźć piekarnie regionalne, oferujące wypieki z różnych zakątków świata, np. z Gruzji, a także rzemieślnicze, które wytwarzają pieczywo według tradycyjnych lub samodzielnie opracowanych receptur ze składników, które nie zawsze są używane do masowego pieczenia. Niektóre miejsca oferują pieczywo bezglutenowe, a także kukurydziane, gryczane lub powstające na bazie jeszcze innych rodzajów mąki. Łatwo jednak zgubić się w gąszczu ofert, ponieważ w wielu miastach, takich jak Białystok, wiele zakładów trudni się wypiekiem chleba. Wskazówką odnośnie tego, jaką piekarnię wybrać, mogą być nagrody, które otrzymała placówka. Jedną z najważniejszych nagród specjalistycznych są Orły Piekarnictwa. Jeśli widzimy, że piekarnia otrzymała ten tytuł, możemy spodziewać się, że dostaniemy w niej wyroby najwyższej jakości, które pozwolą nie tylko zaspokoić głód, ale także czerpać przyjemność z jedzenia.
Kto może otrzymać tytuł Orła Piekarnictwa?
Każda nagroda w pewien sposób świadczy o jakości produktów lub usług oferowanych przez daną firmę. Orły Piekarnictwa to plebiscyt, w którym mogą być wyróżnione zarówno małe, jak i duże firmy – wszystko zależy od poziomu zadowolenia ich klientów. Nagrody są przyznawane na podstawie ocen wystawianych przez odwiedzających na różnych portalach internetowych. Dzięki temu wyróżnienia są wiarygodne i rzeczywiście świadczą o wysokiej jakości produktów oraz dobrym poziomie obsługi klienta.
Jeśli szukamy najpyszniejszych bułek lub innych wypieków, warto sprawdzić, czy piekarnia, którą planujemy odwiedzać, znajduje się na liście Orły Piekarnictwa.