Przechowywanie jabłek po zbiorach w celu zachowania ich na zimę to wymagający proces. Równie ważna jest znajomość procesu przechowywania jabłek zarówno przez konsumentów, jak i sprzedawców.

Po pierwsze, aby mieć pewność, że kupują odpowiednio zakonserwowane owoce, a po drugie, aby utrzymać je w doskonałym stanie, gotowe do spożycia iw większości do sprzedaży. Warto wiedzieć, że przechowywanie jabłek od jednego zbioru do drugiego jest możliwe tylko w chłodniach i w niskich temperaturach, co zapobiega parowaniu owoców. Ponadto nie wszystkie rodzaje jabłek nadają się do przechowywania, więc trzeba wybrać te, które są odpowiednie i przechowywać je do spożycia w okresie zimowym.

Oczywiście przechowując jabłka musimy zadbać o poziom dojrzałości owoców. Nie powinniśmy przechowywać przejrzałych jabłek, żeby nie wspomnieć o tych zgniłych.

Jeżeli podczas zbiorów jabłka zostały obite lub podrapane, nie powinno się mrozić, powinny zostać wykorzystane od razu na przetwory. Dlatego na początku najważniejszy jest wybór owoców z brązowymi pestkami i szeroką owocnią oraz tych, które łatwo zrywać z gałęzi. Nie powinniśmy używać siły do zbierania owoców, ponieważ jest to znak, że nie są jeszcze dojrzałe. Dodatkowo powinieneś mieć dostęp do jabłek na wyższych gałęziach i tych w środku korony drzewa, ponieważ owoce rosnące w tych częściach są najbardziej odpowiednie do przetrwania zimą. Każda chłodnia powinna posiadać odpowiednie systemy chłodzenia, oraz musi posiadać system wymuszania ruchu powietrza. Cyrkulacja powietrza będzie bardzo ważna. Dlatego też należy tak przygotować półki i skrzynki aby nie zatrzymywały powietrza. Oczywiście należy zadbać o to aby wilgotność wynosiła ponad 90%. System sterowania pozwala na ustawienie, monitorowanie i kontrolę optymalnych parametrów dla utrzymania wilgotności, temperatury, stężenia tlenu wewnątrz chłodni. W ten sposób powstają doskonałe warunki do konserwacji owoców. Wówczas przechowywanie jabłek przez zimę będzie najbardziej wydajne, i będziemy mogli przechowywać jabłka przez wiele miesięcy.

By admin