Gotowanie może być jedną z największych przyjemności życia.
Niezależnie od tego, czy pieczesz, czy grillujesz, zawsze możesz znaleźć coś nowego do przygotowania posiłku i zawsze możesz skorzystać z porad. Oto kilka wskazówek, które warto zachować w swoim arsenale i wykorzystać, gdy szukasz świetnych porad kulinarnych.Idealny makaron za każdym razem. Nigdy nie dodawaj oleju do wody podczas gotowania makaronu. Zapobiega prawidłowemu powlekaniu makaronu przez sos. Tuż przed odcedzeniem makaronu odstaw około 1/3 szklanki ugotowanej wody makaronowej. Gdy wymieszasz sos z makaronem, dodaj trochę płynu do gotowania. Skrobia zawarta w wodzie nadaje sosowi wyrazistości i smaku.Użyj wytrzymałej plastikowej torby zamykanej na zamek błyskawiczny, aby oddzielić kapie z patelni. Po upieczeniu mięsa wlej kapiącą patelnię do zamykanej na zamek plastikowej torebki. Niech tłuszcz wzrośnie do góry. Ostrożnie odetnij jeden z dolnych rogów torebki i wylej beztłuszczowy bulion. Tłuszcz pozostanie w plastikowej torebce, a ty będziesz miał smaczny bulion jako bazę do sosu lub sosu.Posypywanie mąką formy do pieczenia wymaga wielu przepisów. Jest niezbędny do pieczenia, ale pozostawia nieatrakcyjną białą powłokę z boku ciasta. Zmień trochę przepis i użyj suchej mieszanki do ciast zamiast mąki. Nieatrakcyjny biały osad z boku ciasta zniknie.Zostaw kość w pieczeniu, aby przyspieszyć gotowanie. Pozostawiając kość, ciepło szybciej przemieszcza się do wnętrza mięsa, przyspieszając proces gotowania. Ponieważ kość przenosi ciepło, cała pieczeń gotuje się bardziej równomiernie w całym kawałku mięsa, pozostawiając je zamiast usuwać.Po ugotowaniu tłuczonych ziemniaków pamiętaj, aby włożyć je z powrotem na rozgrzaną patelnię, aby mogły gotować na parze przez następne dziesięć minut.
Pozwoli to na wyschnięcie ziemniaków, dzięki czemu można uzyskać bogatą konsystencję podczas nakładania mleka i masła.Gdy to zrobisz, grzyb stanie się chłonny i wchłonie wodę.
Właściwym sposobem czyszczenia grzybów byłoby ręczne, przy użyciu czystej, mokrej szmatki.Aby uzyskać bardziej puszyste naleśniki, odstaw ciasto na około pięć minut, zanim zaczniesz je wlewać na patelnię. Dzięki temu mąka wchłonie więcej wilgoci z mieszanki, co sprawi, że naleśniki będą lżejsze, a podczas ich gotowania będą bardziej rosły i nadadzą im wspaniały smak restauracji!Powinieneś używać swoich toreb do zamrażania więcej niż jeden raz. Musisz przechowywać mięso lub warzywa w zwykłych torebkach do przechowywania, a następnie włożyć je do torebek do zamrażania, aby móc z nich korzystać wielokrotnie. Torby do zamrażarek są bardzo drogie, a to obniży Twoje koszty każdego miesiąca.Podczas pracy z drobiem skorzystaj z tej przydatnej wskazówki, aby Twój drób błyszczał. Namocz drób w roztworze solanki złożonej z soli i wody przez noc przed ugotowaniem drobiu. Moczenie drobiu w solance pomoże uwolnić smaki ukryte w mięsie i sprawi, że drób będzie soczysty i wilgotny, tworząc niesamowite danie drobiowe.Zawsze mierz ilość używanego oleju kuchennego. Zmierz, ile oleju używasz, aby danie było mniej tłuste. Nie wlewaj oleju bezpośrednio na patelnię. Dzięki temu będziesz mógł wyraźnie zobaczyć, ile olejku używasz.Te wskazówki to tylko kilka z wielu wskazówek kulinarnych dostępnych dla tych, którzy lubią gotować. Używaj ich bez zmian lub inspiruj własne pomysły. Wspaniałą rzeczą w gotowaniu jest to, że nic się nie marnuje. Każdy pomysł w kuchni jest dobry.